Nieuws

NASA vervangt DC-8 door Boeing 777

1
NASA DC-8 (Foto: NASA)LANGLEY – De Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (NASA) zal haar viermotorige Douglas DC-8 vervangen door een tweemotorige Boeing 777-246ER. De ‘Triple Seven’ vloog voorheen bij Japan Airlines (JAL) als JA704J, maar stond sinds mei 2020 opgeslagen in Victorville.

De Boeing 777 werd op 15 december 2022 met Amerikaanse registratie N774LG overgevlogen naar Langley AFB waar het zal worden aangepast in het NASA Langley Research Center. Het toestel is voor minder dan 30 miljoen dollar gekocht.

NASA’s DC-8-72 met registratie N817NA wordt gebruikt als vliegend wetenschappelijk laboratorium. Het vliegtuig wordt gebruikt om gegevens te verzamelen voor experimenten “ter ondersteuning van projecten die de wetenschappelijke gemeenschap over de hele wereld dienen”, zo meld de organisatie.

Het in 1969 gebouwde vliegtuig werd in 1985 overgenomen door NASA en bevat een reeks sensoren en datasystemen. De daarmee leverbare diensten kunnen worden afgestemd op specifieke missies of instrumenten. Het is nog niet bekend wanneer de Boeing 777 klaar is om de DC-8 te vervangen.

1 reactie op “NASA vervangt DC-8 door Boeing 777

  1. * Alle lezers en participanten aan Piloot en Vliegtuig alle goeds en goede gezondheid en veilig 2023 toegewenst.*
    Een leuke plek in een museum zou voor deze DC 8-72 een mooie bestemming kunnen zijn zeker in de NASA kleuren.