Nieuws

STILLWATER – Het Amerikaanse stadje Stillwater in de staat Oklahoma is boos op de Amerikaanse luchtmacht omdat een militair toestel de landingsbaan van het lokale vliegveld heeft beschadigd. Volgens regionale media bezocht een damesbasketbalteam van de luchtmacht eerder deze maand het vliegveld met een veel te zware C-17.

Het viermotorige transportvliegtuig werd door de U.S. Air Force ingezet om een eigen damesbasketbalteam naar Stillwater te vervoeren. Daar moest het team aantreden tegen een ploeg van de Oklahoma State University.

Opponenten van de universiteitsteams maken veel vaker gebruik van Stillwater Regional Airport, maar doen dat in de regel met kleine toestellen. Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen voeren dagelijks lijndienstvluchten naar Stillwater uit, waarbij de Boeing 737-900 van United Airlines de grootste van allemaal is.

Volgens de lokale autoriteiten had de luchtmacht de komst van de C-17 Globemaster II niet aangekondigd. De luchtmacht zou die lezing bestrijden.

De C-17 is geschikt voor het vervoer van zwaar materieel, maar kan ook meer dan honderd passagiers vervoeren. Het toestel weegt met lichte belading al snel 150.000 tot 200.000 kg, drie keer zoveel als een Boeing 737-900.