Nieuws

Canada gaat CH-149s moderniseren

MONTREAL – De Canadese regering heeft de Italiaanse Leonardo Company opdracht gegeven dertien van de driemotorige AW101 afgeleide CH-149 Cormorant Search And Rescue helikopters te moderniseren. Ook worden drie nog te bouwen Cormorants op deze standaard gebracht.

Deze modernisering vindt plaats in het kader van het Cormorant Mid-Life Upgrade Program (CMLU) waardoor de CH-149s tot na 2040 mee kunnen.
Een eerste offerte werd al medio 2019 uitgebracht door Leonardo, maar deze werd destijds veel te duur gevonden door de Canadese regering.

De  helikopters zullen  door Team Cormorant (bestaande Leonardo, IMP Aerospace and Defence, CAE, Rockwell Collins Canada en GE Canada) op de AW101-612 standaard brengen.  Deze 612 standaard is ook van toepassing bij de zestien in het kader van Norwegian All Weather

Het CMLU-project omvat ultramoderne avionica, een nieuwe glass cockpit, krachtigere digitaal bestuurde motoren, draadloze communicatie in de cabine, de nieuwste SAR-sensoren, waaronder een elektro-optisch infraroodapparaat en een volgsysteem voor mobiele telefoons.

De helikopters moeten tussen 2026 en 2029 zijn gemoderniseerd.