Nieuws

GA-ASI test nieuw ontwikkelde NATO pod

SAN DIEGO – General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) heeft eind november 2022 voor het eerst met de nieuwe NATO Pod gevlogen. De testvlucht werd uitgevoerd op de Yuma Proving Grounds met een MQ-9A van GA-ASI.

De NATO Pod is gebouwd door het Spaanse Sener Aeroespacial om te kunnen voldoen aan de NAVO-luchtwaardigheidsnormen, terwijl de configuratie- en beladingsopties voor de M op afstand bestuurde Q-9A en MQ-9B worden uitgebreid.

Het nieuwe product is ontworpen voor internationale klanten die geïnteresseerd zijn in het snel integreren van soevereine payload mogelijkheden om specifieke missiedoelstellingen te bereiken.

De ontwikkeling van NATO Pods werd gedreven door de wens van GA-ASI om klanten een aanpasbare, multi-use pod te bieden voor het vervoer van soevereine, domeinoverschrijdende Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (ISR)-sensoren voor MQ-9A en MQ-9B RPA-systemen. De NATO Pod is een flexibele, schaalbare, certificeerbare behuizing met de structurele kenmerken om uiteenlopende missiesystemen te huisvesten.

De pod voldoet aan de DEF STAN- en STANAG-certificeringsnormen voor luchtwaardigheid, inclusief bliksembeveiliging en vogelaanvaring. De NATO Pod werkt samen met veelgebruikte MQ-9-vliegtuigvoedings- en navigatie-interfaces, inclusief de datalinkverbinding met het Ground Control Station (GCS). De systeemintegratie van de klant is gebaseerd op het gebruik van een gemeenschappelijke set interfaces voor het vliegtuig en de GCS-systemen