Nieuws

ANAPOLIS – De Braziliaanse luchtmacht (FAB) heeft maandag (19 december) tijdens een ceremonie op Anápolis Air Base (BAAN) het begin van de operationele activiteiten van de Gripen E gevechtsvliegtuigen (in Brazilië Gripen F-39 genoemd) door de First Air Defense Group ( 1e GDA) ingeluid.

Deze operationele inzet werd mogelijk nadat Saab op 1 december 2022 uit handen van zowel de Zweedse als Braziliaanse militaire luchtvaartautoriteiten het Military Restricted Type Certificate (MRTC) uitgereikt kreeg voor de Gripen E.

Dit MRTC verklaart dat het vliegtuig voldoet aan alle luchtwaardigheid- en vliegveiligheidseisen die waren opgesteld door de Zweedse en Braziliaanse militaire autoriteiten.

De Zweedse luchtmacht heeft tot op heden 60 JAS 39E Gripens besteld, maar dit aantal kan nog oplopen tot 108. Onderhandelingen over een tweede reeks van mogelijk 36 vliegtuigen zijn inmiddels gestart.

De Brazilaanse luchtmacht bestelde 28 Gripen E eenzitters en acht Gripen F tweezitters. Daarvan zijn er inmiddels meerdere geleverd.

Nu het Gripen E project is gecertificeerd, verlegt Saab de focus naar het ontwikkelen en testen van nieuwe functionaliteiten voor het gevechtsvliegtuig.

1 reactie op “Video: Saab Gripen E kan in Brazilië aan de bak

  1. Mooi toestel die Gripen E en met onderschatte technische mogelijkheden en de verkoopsaantallen gaan nog niet echt als warme broodjes over de toonbank. Het is wat ik noem een “slow seller aircraft”. Misschien moet de Zweedse verkoopafdeling nog meer werk verzetten dat het ten opzichte van zijn Europese concurrenten en de F 35 meer in z’n mars heeft dan men denkt, flexibel, betaalbaar, en veelzijdig zijn kernwoorden die bij de Gripen passen. Aan het uiterlijk is ook niks mis mee beter nog dan de F 35 vind ik en heb er zelf maar een mooi modelletje van gekocht.