Nieuws

G650 vliegt op 100% duurzame brandstof

SAVANNAH – Gulfstream Aerospace heeft als eerste zakenjet producent een testvlucht uitgevoerd waarbij de motoren van een G650 met 100 procent duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) werden gevoed. De vlucht vond plaats in samenwerking met motorleverancier Rolls-Royce, de producent van de BR725 turbofans.

De SAF die tijdens de test werd gebruikt, bestond uit twee componenten: HEFA (Hydroprocessed Esters and Fatty Acids), geproduceerd uit afvalvet en plantaardige oliën en Synthesized Aromatic Kerosine (SAK) gemaakt van plantaardige suikers.

SAK is een in ontwikkeling zijnde en volledig duurzame brandstof die de noodzaak voor het toevoegen van verdere op aardolie gebaseerde componenten elimineert. Daardoor wordt een 100 procent drop-in SAF mogelijk die zonder enige aanpassingen kan worden gebruikt in bestaande straalmotoren en infrastructuur. Deze duurzame brandstof heeft het potentieel om de netto CO2-emissies tijdens de levenscyclus met bijna 80 procent te verminderen in vergelijking met conventionele vliegtuigbrandstof, met de mogelijkheid van verdere reducties.

De duurzaamheidsstrategie van Gulfstream rust drie pijlers: energie en emissies,operaties; en cultuur en leren, Deze pijlers ondersteunen de doelstellingen van de industrie die zijn opgesteld door de National Business Aviation Association (NBAA), de General Aviation Manufacturers Association (GAMA) en de International Business Aviation Council (IBAC). De doelstellingen zijn een verbetering van 2 procent in brandstofefficiëntie per jaar van 2010 tot 2020; klimaatneutraal groeien vanaf 2020; en CO2-uitstoot van nul in 2050.

Momenteel is een blend van 50 procent procent kerosine en 50 procent SAF al toegestaan.