Nieuws

STOCKHOLM – Saab en de Swedish Defence Materiel Administration (FMV) hebben een contract getekend om de continue inzetbaarheid en capaciteitsverbeteringen van het JAS 39 Gripen C/D gevechtsvliegtuig te waarborgen.

Het vliegtuig zullen met het oog daarop tussen 2023 en 2029 worden uitgerust met een nieuwe versie van de motor. Ook zal een effectiever systeem voor elektronische oorlogsvoering worden geïntroduceerd en de upgrade zal voorwaarden scheppen voor een groter aanvalsvermogen met een nieuwe lading.

Door de order kan onder meer een upgrade plaatsvinden naar Saabs nieuwste gevechtsradar. De levert betere prestaties met de nadruk op verbeterde gevechtscapaciteiten en een groter detectie- en volgbereik. Het bevat ook een geüpgraded en toekomstbestendig systeem dat onder andere snelle software-updates van de sensorfunctie mogelijk maakt.

Het contract bevat ook opties waarmee het FMV in 2023 aanvullende bestellingen kan plaatsen voor capaciteitsverbeteringen.

Gelijktijdig met de order werd ook het uit 2017 daterende onderhoudscontract verlengd waardoor de Gripens tussen 2023 en 2025 (met een uitloop naar 2027) bij Saab blijvend worden onderhouden.