Nieuws
Foto: Archiwum 4SLSz (4th Wing of Aviation School of Polish Airforce)

ROME – De Italiaanse Leonardo Company heeft volgens schema een derde batch van vier M-346 geavanceerde straaltrainers bij de Poolse luchtmacht af geleverd. Dit bracht de omvang van de Poolse vloot op zestien vliegtuigen, het op één na grootste onder het M-346-klantenbestand.

In februari 2014 koos de Poolse luchtmacht de M-346 als opvolger van het legendarische TS-11 Iskra lesvliegtuig. Vervolgens ontving de M-346 in november 2018 tijdens een ceremonie in de 4e Air Training Wing van de Poolse luchtmacht in Dęblin de officiële naam “Bielik” in Poolse dienst.

Sinds de introductie bij de Poolse luchtmacht is de M-346 ondergebracht bij de 41st Training Air Base in Dęblin. Het Poolse M-346 “Bielik”-systeem is ook gecertificeerd door de Amerikaanse luchtmacht voor de opleiding van jachtpiloten van de vierde en vijfde generatie. Na meer dan 100.000 vlieguren te hebben opgetekend, heeft de M-346 Advanced Jet Trainer (AJT) uitstekende prestaties laten zien op het gebied van beschikbaarheid en betrouwbaarheid als een technologisch geavanceerd en volwassen programma.

Met zestien M-346’s exploiteert de Poolse luchtmacht de op een na grootste vloot van Leonardo’s geavanceerde straaltrainers in Europa. Met meer dan 100.000 vlieguren heeft de M-346 uitstekende prestaties laten zien op het gebied van vlootbeschikbaarheid en betrouwbaarheid.

Meer dan honded M-346s zijn besteld door Italië, Israël, Polen, Singapore, Qatar en Griekenland. Het vliegtuig vormt ook de ruggengraat van de International Flight Training School (IFTS), een samenwerking tussen Leonardo en de Italiaanse luchtmacht, die al is geselecteerd door Japan, Duitsland, Qatar en Singapore.