Nieuws

Laatste nieuw geleverde PC-6 in zee gestort

2

STANS – Met de  levering van de laatste PC-6/B2-H4 aan het Indonesische Smart Aviation, is maandag (12 december) na ruim zestig jaar het doek gevallen voor de Pilatus PC-6 Turbo Porter. Maar: dat laatste vliegtuig (S/N 1.019) heeft echter nooit de thuisbasis van de Indonesische operator Smart Aviation bereikt.

De PC-6 vertrok maandag van Buochs ​​naar Podgorica met een tussenlanding in Maribor waarna het donderdag doorvloog naar Heraklion op Kreta. Donderdag (15 december) vertrok het toestel rond 10.00 uur lokale tijd voor de vlucht naar Egypte, maar kort na vertrek raakte het toestel boven zee in de problemen. De bemanning probeerde terug te keren, maar slaagde daar niet in en het toestel stortte in zee. Tijdens een direct opgestarte reddingsoperatie konden beide bemanningsleden snel uit zee worden gehaald. Een van hen overleed later aan zijn verwondingen.

Ondersteuning
De Zwitserse fabrikant kondigde in 2017 het einde van de productie aan, maar accepteerde nog tot midden 2018 nieuwe orders. In 2019 zou de productie gestaakt worden  om meer ruimte te maken voor de productie van onder meer de nieuwe PC-24 Super Versatile Jet, de PC-12 en militaire turboproptrainers. Door de coronapandemie liep de vertraagde productie echter door tot 2022. Pilatus garandeert de huidige gebruikers nog tenminste twintig jaar ondersteuning.

De PC-6 wordt veel gebruikt voor vrachtvervoer en het droppen van parachutisten, dankzij een MTOW van 2.800 kg en een nuttige lading van 1.080-1.200 kg.

Het toestel heeft een PT6A-27 turbopropmotor die tijdens de start 550 pk levert. Het staat te boek voor een maximale kruissnelheid van 232 km/h en een vliegbereik van 926 km op FL250 (7.620 m). Volgens Pilatus beschikt de PC-6 over STOL eigenschappen. Het vliegtuig komt los na maximaal 400 m waarna het met 5.13 m/sec gaat klimmen. Na de landing staat het toestel binnen 300 m stil. De Turbo Porter was een van de weinige vliegtuigen die kan starten en landen op hoogtes tot 5.700 m.

De Zwitserse fabrikant produceerde de populaire turboprop sinds 1959 en verkocht er tot op heden 500. Daarnaast werden er bijna honderd bij Fairchild in Amerika in licentie gebouwd.

Foto’s: Smart Aviation.

2 reacties op “Laatste nieuw geleverde PC-6 in zee gestort

 1. Anton S. schreef:

  Bekijk anders de filmpjes van Matt Dearden uit Papoea Nieuw Guinea.
  Spectaculair hoe er daar met deze toestellen wordt gevlogen.
  Vraag:
  welk toesteltype neemt daar op die paadjes boven op bergkammen op termijn de rol van de Porters over?

 2. Raymond schreef:

  Heb de eer gehad om in 1986 mee te mogen met de Porter van het paracentrum Texel. Dat ding ging echt heel snel de lucht in en doorgaans was het toestel ook weer aan de grond voordat de eerste para’s beneden waren.