Nieuws

TOULOUSE – Een team van de Duitse regering/industrie heeft de eerste lancering uitgevoerd van een Airbus Do-DT25-drone die tijdens een vlucht door een Airbus A400M-Atlas in de lucht werd gelanceerd als onderdeel van de ontwikkeling van het Frans/Duits/Spaanse Future Combat Air System (FCAS).

Deze Do-DT25 demonstratordrone, werd naar voren gericht gelanceerd vanaf rails via de laadklep van een A400M van de Luftwaffe.

Tijdens de test werd de demonstrator terwijl deze weggleed en de motor werd gestart bestuurd door een operator aan boord van de A400M. Daarna werd de controle vervolgens overgedragen aan een grondstation in de Todendorf bergketen aan de Baltische kust. Deze leidde de drone vervolgens naar een veilige landing.

Het team dat de test uitvoerde bestond uit medewerkers van de Bundeswehr, het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), Airbus en de lokale bedrijven SFL en Geradts, ondersteund door het inkoopbureau BAAINBw.

De A400M zal naar verwachting fungeren als ‘moederschip’ en tot twaalf zware of vijftig kleine UAVs kunnen lanceren om als aanvulling naast het bemande vliegtuig te fungeren. Hoewel ze ontwikkeld zijn voor een hoge mate van automatisering, blijven ze onder controle van een operator

1 reactie op “A400M Atlas ingezet als drone lanceerplatform

  1. Het waren wel onbewapende drones zou je er ook een bewapende drone voor gebruiken wordt de A 400 M wel een “cargo bommenwerper” ,maar of dat zo leuk is ?…