Nieuws

CORLU – De in Turkije ontwikkelde Bayraktar Kizilema heeft woensdag (13 december) een eerste vlucht uitgevoerd. Het toestel vertrok om 14:59 u vanaf het Akinci Flight Training and Testing Center in Çorlu, Tekirdağ na het voltooien van de vereiste tests en landde om vervolgens om 15:17 u.

Met de achttien minuten durende eerste vlucht werd volgens Baykarop een nieuw tijdperk in de Turkse luchtvaartgeschiedenis ingeleid. Volgens het bedrijf kan de Bayraktar Kizilelma de meest veeleisende missies met succes uitvoeren dankzij een geringe radarsignatuur.

Met een startgewicht van 6.000 kg zal de Kizilema uitsluitend vliegen met in eigen land ontwikkelde munitie en een nuttige lading van 1.500 kg krijgen. Gesproken wordt daarbij over een gevechtsbereik van 500 nm (926 km) en een maximale vlieghoogte op FL350 (10.668 m) bij een kruissnelheid van Mach. 06 en een vliegduur van vijf uur. De Kizilema zal worden uitgerust met een in Turkije ontwikkelde AESA-radar.

De bouw van de Bayraktar Kizilelma werd volledig met eigen middelen gefinancierd en startte in 2021. Op 14 november 2022 verliet de eerste Kizilelma met het registratienummer TC-ÖZB de productielijn en arriveerde in Çorlu, waar meerdere roltests werden uitgevoerd.			
			

1 reactie op “Video: Turks onbemand gevechtsvliegtuig vliegt

  1. Turk schreef:

    Kizilelma is een gevechts drone die lucht lucht doelen kan raken. Hij kan zelfs F22 aanvallen. De kracht van Kizilelma zit net als bij TB2 in de geheime technologie die erin zit. Het heeft net als TB2 zeer slimme AI. Besluiten worden wel door mensen gedaan om een doel uit te schakelen. Ik vermoed dat Kizilelma zelfs een dogfight kan voeren om zichzelf te beschermen of in opdracht een andere luchtdoel uit te schakelen.

    Het is wachten tot het zichzelf net als TB2 zich bewijst op het oorlogsveld.

    Parallel aan Bayraktar werkt een Turkse overheids bedrijf ook aan een drone met straalmotor net als Kizilelma.