Nieuws

Video: Eerste Apaches AH-64E bij 302 Sqn

FORT HOOD – De eerste twee voor de Koninklijke Luchtmacht gemoderniseerde Apaches zijn dinsdag (13 december) aangekomen bij het 302 squadron in Fort Hood, USA.

De eerste AH-64E versie 6, of v6, Apache-helikopter met verbeterde prestaties, sensoren en software werd op 24 oktober 2022 aan de Koninklijke Luchtmacht (RNLAF) geleverd. De gehele Apachevloot wordt gemoderniseerd. Tot en met 2025 worden 28 helikopters omgebouwd van de Delta naar de Echo variant. In november volgend jaar wordt de eerste ‘Apache Echo’ in Nederland verwacht.

Als onderdeel van een Foreign Military Sale via het Amerikaanse ministerie van Defensie ontving Boeing in 2019 een contract om 28 RNLAF AH-64 D-model Apaches om te bouwen tot de geavanceerde AH-64E v6.

“Het is een eer om de eerste gereviseerde Apache Echo te mogen ontvangen. Deze vernieuwde gevechtshelikopter is een grote verbetering en geeft de Koninklijke Luchtmacht meer gevechtskracht en situational awareness. Deze eerste levering is een belangrijke stap in de modernisering van onze gehele Apache-vloot”, stelde vice-admiraal Arie Jan de Waard, directeur van de Defensie Materieel Organisatie bij de overhandiging van de eerste AH-64E..

Nederland vliegt sinds 1998 met D-model Apaches. De levering van gereviseerde E-model Apaches is de volgende stap in de langdurige samenwerking tussen Boeing en het land.

De AH-64E v6 is de modernste configuratie van de Apache gevechtshelikopter. Sinds 1984 zijn er meer dan 2.600 Apaches geleverd aan het Amerikaanse leger en zeventien internationale klanten. Momenteel zijn er wereldwijd meer dan 1.260 Apaches actief, waarvan meer dan 665 als E-model.

https://twitter.com/i/status/1602978379527061504