Nieuws

WELLINGTON – Air New Zealand heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met zowel Eviation, Beta, VoltAero als Cranfield Aerospace om in 2026 emissievrije demonstratievluchten mogelijk te maken.

De vier partners vertegenwoordigen een combinatie van elektrische, groene waterstof en hybride vliegtuigen. Ze zullen de komende jaren samenwerken met Air New Zealand en zich concentreren op de ontwikkeling van de technologie en bijbehorende infrastructuur die nodig zijn om het vliegen met deze vliegtuigen in Nieuw-Zeeland mogelijk te maken.

De partnerschappen houden tevens in dat Air New Zealand een ‘intentieverklaring tot bestelling’ ondertekent om in eerste instantie drie vliegtuigen aan te schaffen, met verdere opties voor twintig, van een of meer van de partners die aan een evaluatieproces worden onderworpen.

Terwijl vliegtuigtechnologie met nulemissie zal helpen om het binnenlandse netwerk van de luchtvaartmaatschappij in de periode tot 2050 koolstofvrij te maken, is volgens Air New Zealand het gebruik van Sustainable Aviation Fuel (SAF) op korte termijn belangrijk voor de langeafstandsvloot.