Nieuws

WASHINGTON –  Boeing heeft woensdag (7 december) de eerste van vier voor de marine van Nieuw-Zeeland bestemde P-8A Poseidons overhandigd. Met het toestel werden sinds medio augustus 2022  testvluchten uitgevoerd, nadat het toestel eind juli uit de spuithal werd gerold. Het toestel vertrok daags daarna voor een non stop vlucht   naar de nieuwe thuisbasis Ohakea waar het inmiddels is gearriveerd.

Tekst gaat verder onder de video.

https://twitter.com/i/status/1600920894909685762

 

 

 

De bouw ervan werd mogelijk nadat de regering in Wellington een door de Amerikaanse senaat afgegeven exportvergunning in juli 2018 omzette in een vaste order.

De marine van Nieuw-Zeeland zal tevens de nodige missie apparatuur ontvangen alsmede ondersteuning bij het onderhoud van de vliegtuigen. Tevens zullen Boeing en de U.S. Navy zorg dragen voor de training van bemanningsleden en technici.

Nieuw Zeeland was op zoek naar moderne Maritime Surveillance Aircraft (MSA) na het buiten dienst stellen van zes veertig jaar oude  P-3K2 Orions. Met de Poseidon kunnen verkenning- en patrouillevluchten worden uitgevoerd, maar het toestel is ook in staat aanvallen uit te voeren op onderzeeërs en schepen. 

In de aanloop naar de leveringen verkocht het Canadese CAE   een P-8A Operational Flight Trainer (OFT ) aan Boeing om Nieuw Zeelandse bemanningen te kunnen trainen.

 

 

Great Barrier Reef, Queensland, Australia

3 reacties op “Foto’s: Eerste P-8A in Nieuw-Zeeland gearriveerd

 1. Dat een Boeing 737 nu ook militaire taken kan uitvoeren is niet nieuw. De Lockheed Orion ooit in gebruik geweest bij onze Koninklijke Marine en nu zijn dagen slijt bij de Duitse marine, is afgeleid van de Lockheed L 188 Electra passagiers vliegtuig.
  Soms kan een “burger toestel” een goede basis vormen voor andere sectoren, maar zelden zal een militair vliegtuig ook te gebruik zijn in de burgerluchtvaart. Een Lockheed Hercules heeft slechts een gering aantal civiele afnemers gekregen. Waarom altijd het wiel opnieuw uitvinden als een basisprodukt ook elders toegepast kan worden. En onze oosterburen verruilen “onze” Orions straks ook in voor de Boeing 737 Poseidon. Zelfs de Boeing 707 AWACS vliegtuigen kunnen t.z.t. vervangen worden door een Boeing 737 variant waarvan al een exemplaar in o.a. Turkije rondvliegt.

 2. Anton S. schreef:

  Natuurlijk is het heel kosten efficiënt, dat voor dit soort militaire toepassingen gebruik gemaakt wordt van breed voorhanden zijnde commerciële platforms.
  Waar echter dit type toestellen zelfs ook aanvalstaken kan uitvoeren introduceert dit toch een risico voor het civiele vliegen.
  In ieder geval moet men in de luchtvaart wel volledig kunnen vertrouwen op de juistheid van door een toestel uitgezonden transponder gegevens. En dat in een omgeving waar leven of dood in minder dan seconden wordt beslist.

 3. […] De Franse fabrikant ontwikkelde al eerder uit de A310 en A330 Multi Role Tanker Transporters treedt hiermee in het voetspoor van Boeing die uit de 737 meerdere militaire varianten ontwikkelde als de P-8 Poseidon. […]