Nieuws

SCHIPHOL -Schiphol en partners zijn gestart met vervolgproeven rondom duurzaam taxiën. Op de luchthaven reed een KLM-toestel vanaf Schiphol-centrum naar een platform bij de Zwanenburgbaan, terwijl de motoren uitstonden.

Met deze manier van taxiën kan het brandstofgebruik en daarmee CO2-, stikstof- en (ultra)fijnstofuitstoot sterk worden verminderd. De testrit is het startsein van verschillende proeven met de twee speciale voertuigen die Schiphol eerder dit jaar kocht.  

Het komend anderhalf jaar worden de TaxiBots op de luchthaven ingezet. De TaxiBots brengen een aantal vliegtuigen van de gate naar een plek in de buurt van de startbaan, om daar de motoren te starten. Ook worden er pushbacks uitgevoerd en lege vliegtuigen versleept om operationele ervaring op te doen met het toestel.