Nieuws

EVERETT- De allerlaatste Boeing 747 heeft dinsdagavond (6 december) de widebody-fabriek verlaten voorafgaand aan de levering aan Atlas Air begin 2023.

“Al meer dan een halve eeuw hebben tienduizenden toegewijde Boeing medewerkers dit prachtige vliegtuig ontworpen en gebouwd dat de wereld echt heeft veranderd. We zijn er trots op dat dit vliegtuig nog jaren over de hele wereld zal blijven vliegen”, aldus Kim Smith, vice-president en algemeen directeur van Boeing’,’s 747- en 767-programma’s.

De 747 heeft een sleutelrol gespeeld in de geschiedenis van Boeing als leider in de ruimtevaart. De productie van de 747, ’s werelds eerste vliegtuig met twee gangpaden, begon in 1967 en duurde 54 jaar, waarin in totaal 1.574 vliegtuigen werden gebouwd.

Met 76,2 m is de 747-8 het langste commerciële vliegtuig dat in dienst is. Bij normale kruissnelheden legt de 747-8 ongeveer de lengte af van drie FIFA- of NFL-voetbalvelden per seconde.

Het laatste vliegtuig is een 747-8 Freighter. Dit model heeft een laadvermogen van 133,1 ton, genoeg om 10.699 massieve goudstaven of ongeveer 19 miljoen pingpongballen of golfballen te vervoeren.

Foto’s: Boeing/Paul Weatherman