Nieuws

PROVIDENCE – Bell Textron Inc heeft een ontwikkelingscontract met een waarde van 232 miljoen dollar op zak voor het Future Long-Range Assault Aircraft (FLRAA)-programma van het Amerikaanse leger. Door dit contract zal het ontwerp van Bell’s V-280 Valor tiltrotor verder kunnen worden verfijnd.

Wat ook geldt voor het ontwerp van het wapensysteem, het onderhoud, de productie, de systeemintegratie, de testvluchten en de kwalificatie van de luchtwaardigheid.

De V-280 werd ontwikkeld en getest als onderdeel van het Joint Multi-Role Technology Demonstrator (JMR TD)-programma dat in 2013 van start ging. Begin september 2017 begon de fabrikant met de eerste grondtest, gevolgd door een eerste vlucht op 18 december 2017.

In de daarop volgende vijf jaar volgden talloze testvluchten die uitgebreide gegevens opleverden die de technische en operationele voordelen van het vliegtuig voor de aanvalsmissie op lange afstand valideerden.

Op termijn komt de maximale snelheid van de Rolls Royce AE 1107F aangedreven rond de 280 kts (519 km/h) te liggen. De productieversie van het toestel krijgt een vliegbereik liggend tussen de 500-800 nm (926-1.482 km) en kan veertien militaiten dan wel 5.442 kg vracht meenemen.

Door het contract hebben Sikorsky en Boeing die met de Defiant X mee dingden schoven, het nakijken.

De V-280 Valor moetvanaf 2030 de opvolger worden van de verouderende Black Hawk helikopters.