Nieuws

Foto’s/video: Roll out eerste B-21 Raider

5

PALMDALE -De roll out van het  eerste prototype van de nieuwe B-21 ‘ long-range, highly survivable, penetrating strike stealth bomber’  heeft vrijdagavond (2 december)  plaatsgevonden.

Er zijn bij Northrop Grumman momenteel zes  prototypes in aanbouw van de  B-21 Raider. Northrop Grumman’s  team  dat bij de bouw van de Raider betrokken wordt bestaat uit BAE Systems, GKN Aerospace, Janicki Industries, Orbital ATK, Pratt & Whitney, Rockwell Collins, en Spirit AeroSystems

Daarbij wordt gemikt op een eerste vlucht in 2023. Daarna moet het toestel moet rond 2025 als Long Range Strike-Bomber (LRS-B) zowel de Boeing B-52 Stratofortress (dan 58 jaar in dienst) als Rockwell B-1B Lancer (25 jaar in dienst) gaan vervangen. De B-2 Spirit zal naar verwachting tot 2060 in dienst blijven.

Vooreerst wordt uitgegaan van een behoefte aan honderd B-21´s, maar dit aantal kan oplopen tot 174. De stuksprijs van  nieuwe toestel mag niet hoger uitvallen  dan 692 miljoen dollar. De eerste basis die de Raider zal ontvangen is Ellsworth AFB in South Dakota. Daar kunnen de vliegtuigen op termijn zowel bemand als onbemand worden ingezet.

Voor de typeaanduiding werd in 2018  gekozen omdat het de eerste nieuwe bommenwerper in de 21ste eeuw wordt. Aanvankelijk werd uitgegaan van de typeaanduiding B-3.  De toevoeging ‘Raider’ werd gekozen uit ruim 4.600 inzendingen tijdens een hiervoor uitgeschreven wedstrijd en verwijst naar de Doolittle Raider uit 1942.

Eerder werd door het Government Accountability Office (GAO) een door Boeing en Lockheed Martin aangetekend protest afgewezen.

Foto’s: United States Air Force.

 

 

De Amerikaanse luchtmacht gaf in juli 2021 eerste illustratie vrij van de nieuwe Long Range Strike-Bomber (LRS-B) met de typeaanduiding B-21 Raider.

5 reacties op “Foto’s/video: Roll out eerste B-21 Raider

 1. Steef Cramer schreef:

  Ik vind hem geweldig mooi!
  Chinezen, Russen en ander rapalje, pas heel goed op, USA is er zo met deze B21 Raider, wat een machine, prachtig!!!

 2. Paul schreef:

  In Amerika heet ie de B-21 Twix.

 3. Pieter schreef:

  Frans, de B-52H krijgt inderdaad nieuwe motoren. Het idee is dat de B-52H en de B-21Anaast elkaar opereren, waarbij de B-21A eerst de B-1B vervangt (die was ook ooit bedoeld om de B-52 op te volgen!) en daarna de B-2A.

 4. Frans Eekhout schreef:

  Is een B-52 eigenlijk wel te vervangen, het heeft tenminste misschien wel de langste staat van dienst van bijna of alle Amerikaanse vliegtuigen binnen de luchtmacht en dat kunnen niet velen dit roemruchte toestel van de B 52 na zeggen… Trouwens men was toch van plan geweest om iets aan de oude motoren van de BUFF te gaan doen of gaat dat plannetje met de komst van de B 21 niet door ?