Nieuws


PALO ALTO – In een test van 29 november bereikte het toestel een volledige overgang van verticale naar horizontale, vleugelgedragen cruisevlucht .

Archer volooide op 16 december 2021 een eerste korte testvluch met de Maker eVTOL. Het prototype biedt plaats aan twee personen en mag onder speciale voorwaarden van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA ook worden ingezet voor autonome testvluchten.

De Amerikaanse startup toonde in november 2022 een aangepast ontwerp van hun vijfpersoons (piloot en vier passagiers) luchtvaartuig, de Midnight.

Dat toestel krijgt nu aan de voorzijde zes door elektromotoren aangedreven kantelbare propellersystemen en evenveel vast gemonteerde motoren aan de achterzijde. Gesproken wordt over accusets met een capaciteit van elk 74 kWh.

Daarmee zou tot 100 mijl (160 km) gevlogen kunnen worden met een kruissnelheid van 150 mph (241 km/h) bij een maximaal startgewicht van 3.500 kg (waarvan 1.000 voor de accu’s en 450 kg nuttige lading). Het toestel moet na korte vluchten van 20 mijl (32 km) binnen tien minuten weer kunnen worden bijgeladen. Volgens de fabrikant zal het toestel daarbij maximaal 45 dBa geluid gaan produceren.

Ondersteuning
Al eerder werd ook bekend dat Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Archer gaat ondersteunen bij de ontwikkeling van hun elektromotor aangedreven vliegtuig. Archer is voornemens vanaf dat moment jaarlijks tussen de 200 en 1.000 toestellen te bouwen, oplopend tot 5.000 vanaf 2026.

FCA bouwt onder meer Chryslers, Dodges en Jeeps en treedt daarmee in de voetsporen van Hyundai en Toyota die ook heil zien in ‘Urban Mobility’ waarbij eVTOL luchtvaartuigen zullen worden ingezet. De Maker moet in 2023 in productie worden genomen waarbij FCA onder meer zorg zal dragen voor de levering van composiet onderdelen.


Andere autofabrikanten

Naast FCA zijn ook andere fabrikanten in de weer in dit segment waaronder de Koreaanse autofabrikant Hyundai.Ook de Japanse Toyota Motor Corporation ziet toekomst in dit elektrische Vertical Take-Off and Landing (eVTOL) concept. Toyota is zelfs zo overtuigd van deze toekomst dat het bedrijf in januari 2020 besloot 394 miljoen dollar extra gaat investeren in het Amerikaanse Joby Aviation dat een elektrische air taxi heeft ontwikkeld

Daarnaast beweegt sinds kort ook Cadillac zich in segment met een eenpersoons ‘quad’ die door vier elektromotoren wordt voortbewogen.