Nieuws

Eerste order voor SkyDrive SD-05


TOKIO – De Japanse start-up SkyDrive heeft een order opgetekend voor tien SD-05 eVTOLS die geplaatst werd door de in duurzame energie gespecialiseerde Pacific Group. Het Vietnamese bedrijf tekende daarnaast een voorlopig contract voor negentig SD-05 varianten.

SkyDrive ontwikkelde uit de eenpersoons SD-03 een nieuwe variant, de tweepersoons SD-05 die in september 2022 gepresenteerd werd. Het toestel is evenals de SD-03 een ‘electric Vertical Take Off and Landing (eVTOL) luchtvaartuig. Volgens de fabrikant zal de SD-05 worden aangedreven door twaalf elektromotoren en krijgt het toestel bij een kruissnelheid van 100 km/h slechts een bereik van zes mijl (10 km) op een hoogte van 500 m

SkyDrive heeft inmiddels meerdere projectpartners aangetrokken waaronder cabine interieur specialist Jamco, de Carbon Fiber Reinforcement Plastics groep en acculeverancier Electric Power Systems.

SD-03
De Japanse luchtvaartautoriteiten reikten al in november 2021 het type certificaat uitgereikt voor de SD-03 die wordt aangedreven door acht motoren die evenveel contra roterende propellers aandrijven.
Het toestel wordt door een piloot bestuurd maar deze wordt daarbij geholpen door computers om de stabiliteit van het luchtvaartuig te bewaren. De eenzitter neemt slechts 3,96 m2 ruimte in beslag en is 1,83 m hoog. Gesproken wordt over een maximale vliegduur van tien minuten bij een maximale snelheid van 30 mph (48 km/h).
Met de SD-03werden op30 augustus 2021 de eerst vier minuten durende testhopjes uitgevoerd op Toyota Test Field van de gelijknamige autofabrikant.