Nieuws

Leveringen NH90 Italië voltooid

NH90 EI259 Esercito Italiano - Italian Army NH90 EI259 Esercito Italiano - Italian Army

TESSERA – Het UH-90A multirole helikopterprogramma van het Italiaanse leger is afgerond na de levering van de zestigste helikopter. Deze werd geassembleerd in Leonardo’s Tessera-faciliteit in Venetië,

Het Italiaanse leger is een van de eerste en grootste NH90-exploitanten, met tot nu toe 31.096 vlieguren geregistreerd in Italië en in het buitenland. De UH-90A’s (de type-aanduiding van de NAVO is NH90 TTH) hebben jarenlang een cruciale rol gespeeld door operationele capaciteiten te leveren, zowel in het binnenland als in het buitenland, onder veeleisende omstandigheden met indrukwekkende beschikbaarheidspercentages en missie-effectiviteit.

De vloot is verdeeld over drie hoofdbases van de Italiaanse legerluchtvaart en de veelzijdige configuratie maakt een reeks missies mogelijk, zoals tactisch troepentransport, logistieke ondersteuning, speciale operaties, bevoorrading van vracht en hijsoperaties, MEDEVAC (medische evacuatie) en licht tactisch voertuigtransport. Het vliegtuig heeft ook jarenlang rampenbestrijding en noodhulpoperaties ondersteund.

In de afgelopen jaren is de samenwerking tussen het Italiaanse leger en Leonardo verder geëvolueerd met de mogelijkheid om NH90-bemanningstrainingen te geven aan andere operators.

Leonardo’s Tessera-faciliteit in Venetië, met een oppervlakte van 24.000 m2, is de Italiaanse eindmontage van de NH90’s voor verschillende operators, waaronder het Italiaanse leger en de Italiaanse marine.

De fabriek begon in 2010 met de assemblage van NH90’s en leverde haar eerste vliegtuig in juni 2011. De fabriek in Tessera in Venetië speelt ook een belangrijke rol bij het leveren van retrofits aan de in dienst zijnde helikopters voor verschillende operators.