Nieuws

EINDHOVEN – Wizz Air heeft op initiatief van Eindhoven Airport zijn Airbus A321neo voorgesteld aan omwonenden en leden van het Luchthaven Eindhoven Overleg.

De A321neo is momenteel in zijn categorie het vliegtuig met veruit het laagste brandstofverbruik per stoel per kilometer en daarmee ook meteen het duurzaamste vliegtuig op de markt. In 2022 werd een kwart van alle Wizz Air-vluchten van en naar Eindhoven Airport uitgevoerd met A321neo’s.

De A321neo’s van Wizz Air zijn vliegtuigen van de nieuwste generatie. Ze worden aangedreven door twee Pratt en Whitney Geared Turbofan-motoren en hebben de breedste cabine van alle toestellen met één gangpad. Het vliegtuig biedt plaats aan 239 passagiers. ​ Op milieuvlak scoort de A321neo bijzonder goed. In vergelijking met de vorige generatie A320ceo-vliegtuigen is de geluidvoetafdruk van de A321neo ruim 50% kleiner, verbruikt het toestel 20% minder brandstof en stoot het ook de helft minder stikstofoxide uit.

Wizz Air is er trots op op dat het de laagste CO2-uitstoot per passagierskilometer in Europa heeft. ​ De luchtvaartmaatschappij wil haar CO2-uitstoot tegen 2030 met nog eens 25% verminderen. Dankzij voortdurende verbeteringen bedroeg de CO2-uitstoot van Wizz Air tussen 1 november 2021 en 30 september 2022 slechts 57,1 gram per passagier/km.

Wizz Air streek in 2006 voor het eerst neer op Eindhoven Airport. Sindsdien heeft de lagekosten maatschappij meer dan tien miljoen passagiers vervoerd van en naar de Noord-Brabantse luchthaven.Momenteel vliegt Wizz Air vanaf Eindhoven naar 25 bestemmingen (Belgrado, Boedapest, Boekarest, Chisinau, Cluj-Napoca, Debrecen, Gdansk, Iasi, Katowice, Kaunas, Krakau, Lublin, Poznan, Riga, Rome, Rzeszow , Skopje, Sofia, Suceava, Tirana, Tuzla, Varna, Vilnius, Warschau en Wroclaw).