Nieuws

BOSCOMBE DOWN – Rolls-Royce en easyJet hebben ’s werelds eerste succesvolle test uitgevoerd met een moderne vliegtuigmotor die op waterstof draaide. De grondtest werd uitgevoerd met een vroeg concept van een demonstratiemotor die op groene waterstof draait, opgewekt uit wind- en getijdenenergie.  

Beide bedrijven willen laten zien dat waterstof veilig en efficiënt stroom kan leveren voor civiele vliegtuigmotoren en zijn al bezig met het plannen van een tweede reeks testen, met de lange termijn ambitie testen in de lucht uit te voeren.

De test vond plaats in een buitentestfaciliteit van het Britse Ministerie van Defensie in Boscombe Down, Verenigd Koninkrijk, met een omgebouwde Rolls-Royce AE 2100-A motor. Groene waterstof voor de testen werd geleverd door EMEC (European Marine Energy Centre). Deze werd opgewekt met behulp van hernieuwbare energie uit hun waterstofproductie- en getijdentestfaciliteit in Eday op de Orkney-eilanden, VK.

Na analyse van deze concept grondtest plannen de partners een reeks van verdere rig-testen in, die vervolgens leiden tot een grootschalige grondtest van een Rolls-Royce Pearl 15-turbofan.

De samenwerking is geïnspireerd op de wereldwijde, door de VN gesteunde Race to Zero-campagne die beide bedrijven hebben ondertekend om tegen 2050 nettonul uitstoot te bereiken.

Rolls-Royce AE2100 Hydrogen Test at Boscombe Down. Race to net zero, Easyjet,