Nieuws

AMENDOLA – Realistische, veranderlijke en complexe luchtoperaties. Daaruit bestond de luchtverdedigingsoefening Falcon Strike in Italië die vrijdag (25 november) na twee weken eindigde. Zo’n 1.000 militairen uit Nederland, Italië en de Verenigde Staten trainden met maar liefst vijftig verschillende vliegtuigen hun tactieken, technieken en procedures.

F-35 in de lucht.

Een greep uit de deelnemende luchtvloot: Nederlandse, Amerikaanse en Italiaanse F-35-gevechtsvliegtuigen, Amerikaanse  F-16’s, Italiaanse tactische transportvliegtuigen, tankertoestellen en helikopters. Ook luchtafweer werd ingezet.

5e generatie jachtvliegtuigen
Falcon Strike is bovenal een oefening van de zogeheten 5e generatie jachtvliegtuigen zoals de F-35. De geavanceerde toestellen hebben een uitgebreider sensorenpakket dan vorige generaties. Ook beschikken ze over stealth eigenschappen. Dat maakt de toestellen minder zichtbaar voor (vijandelijke) radar. Dit vermogen gaf de oefening een extra dimensie. 

4 gevechtsvliegtuigen boven Italiaans landschap.

Hart van Falcon Strike was luchtmachtbasis Amendola in het zuidoosten van Italië. De trainingen werden verder uitgevoerd vanaf nog vijf Italiaanse luchtmachtbases, een Italiaans marineschip en een Sardijnse schietrange.

Versterking alliantie
De Amerikaanse generaal James Hecker is er als hoogste baas van Amerikaanse luchtstrijdkrachten in Europa duidelijk in. Falcon Strike biedt uitgelezen kansen met elkaar te leren vechten. Iedere gelegenheid om als coalitie te trainen en te opereren versterkt volgens hem de alliantie. Belangrijk, zeker nu we steeds meer verschillende dreigingen het hoofd moeten bieden.

F-35 stijgt op. Besneeuwde bergen op de achtergrond.

Dreigingen wereldwijd
“Falcon Strike bereidt onze F-35-vliegers voor op het uitvoeren van missies tegen huidige en toekomstige dreigingen wereldwijd”, zegt detachementscommandant majoor Mirko van Meerlant. “Het was de eerste keer dat Nederlandse F-35’s deelnamen aan de jaarlijkse door Italië geleide oefening. We kijken ernaar uit vaker met onze Italiaanse en Amerikaanse partners te oefenen.”

F-35 Air Chiefs Meeting
De basis in Amendola was afgelopen week ook gastheer voor de F-35 Air Chiefs Meeting. In dit strategische forum bespreken F-35-‘gebruikers’ onder meer kansen en uitdagingen van het toestel in het hedendaagse gevecht.

Bron: Ministerie van Defensie
Foto’s: Mediacentrum Defensie

1 reactie op “Foto’s: Nederlandse F-35 oefenen op hoog niveau

  1. Roeland schreef:

    Bij Defensie hebben ze ook niet goed opgelet. Op hun site lezen we inderdaad “vijftig verschillende typen vliegtuigen”, maar dat klopt natuurlijk niet. Het waren 50 toestellen die meededen 😉