Nieuws

LONDEN – Het Verenigd Koninkrijk (VK) gaat drie uitgefaseerde Westland WS-61 Sea King helikopters doneren aan Oekraïne. Een eerste helikopter is inmiddels overgedragen nadat in de afgelopen zes weken Oekraïense bemanningen in het VK getraind werden om de helikopter te kunnen besturen en te onderhouden. Ook werden ze getraind om zoek- en reddingsmogelijkheden te bieden.

Er werden voorheen tientallen Sea Kings gebruikt door zowel de Royal Air Force als de Royal Navy die de helikopters na bijna vijftig jaar in respectievelijk in 2015 en 2018 buiten gebruik stelden.

Weinig landen hebben sinds het begin van het conflict bemande vliegtuigen naar Oekraïne gestuurd. Verzoeken van de regering aan westerse landen om straaljagers te sturen, bleven tot op heden onbeantwoord.

Foto: Jimmy van Drunen, december 2015.