Nieuws

BRIZE NORTON De Royal Air Force, Airbus en andere industriële partners hebben woensdag (16 november) ’s werelds eerste 100% duurzame luchtvaartbrandstof (SAF)-vlucht uitgevoerd met een in gebruik zijnd militair vliegtuig. Het was ook de eerste 100% SAF-vlucht van elk vliegtuigtype die wordt uitgevoerd in het Britse luchtruim.

Een RAF Voyager – de militaire variant van het commerciële Airbus A330 – ging woensdag het luchtruim in boven RAF Brize Norton waarbij het volledig werd aangedreven door 100% duurzame luchtvaartbrandstof op beide motoren. de toekomst van vliegende militaire vliegtuigen.

De vlucht was een gezamenlijke inspanning van de RAF, vliegtuigfabrikant Airbus, het Britse ministerie van defensie, de Britse vliegtuigleasemaatschappij AirTanker en motorfabrikant Rolls-Royce, waarbij de brandstof werd geleverd door Air bp.

Duurzame vliegtuigbrandstof – gemaakt van op afval gebaseerde duurzame grondstoffen, in dit geval gebruikte frituurolie – vermindert de koolstofemissies tijdens de levenscyclus met tot wel 80% in vergelijking met de conventionele brandstof die het vervangt, vermindert de afhankelijkheid van de RAF van wereldwijde toeleveringsketens en verbetert de operationele veerkracht door de noodzaak voor het bijvullen van brandstof te verminderen.