Nieuws

ISTRES –Airbus heeft de eerste van drie extra bestelde A330s overgedragen aan de Franse luchtmacht. Het toestel zal in eerste instantie worden ingezet voor vrachtvervoer en troepentransport, maar zal in een later stadium worden omgebouwd tot A330 Multi Role Tanker Transports Phenix tanker- transportvliegtuig.

De Franse Direction Générale de l’Armement (DGA) gaf in september 2022  opdracht gegeven te beginnen met de bouw van drie extra A330 MRTT Phenix tanker- transportvliegtuigen. De Franse luchtmacht hoopte in eerste instantie  tot 2023 twaalf  MRTTs  te ontvangen, maar verzilverde in december 2018 drie  opties waardoor dit aantal zal oplopen tot vijftien.

Her eerste toestel uit deze reeks werd in oktober 2018 tijdens een ceremonie op de Franse luchtmachtbasis Istres overgedragen. Het twaalfde toestel uit de eerste order werd op 15 november 2022 afgeleverd bij transport squadron 3/60 “Esterel/

Het twaalfde toestel uit de eerste order.

De eerste van drie extra A330-200s.

Boven: Het eerste van drie extra bestelde MRTTs.

 

1 reactie op “Foto’s: Airbus levert eerste extra Franse A330

  1. Frans Eekhout schreef:

    Europees
    Bij wijze van uitzondering denken en handelen de Europeanen eens Europees door een Europese tanker als de A330 MRTT tanker te kopen, op de Italianen na. Als men dat vaker zou doen, zou dat de onafhankelijkheid t.o.v. de Amerikanen verkleinen en de Europese eensgezindheid vergroten…