Nieuws

PARIJS – Op het Franse vliegveld Pontoise is een volgende stap gezet in de opkomst van Urban Air Mobility (UAM). Diverse internationale luchtvaartbedrijven hebben daar Europa’s eerste vertiport geopend: een start- en landingsomgeving voor eVTOL’s.

Het gaat om een samenwerking van onder meer luchthavenexploitant Groupe ADP en Skyports, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen, ontwikkelen en beheren van vertiports. De Duitse bouwer van eVTOL’s Volocopter speelt eveneens een belangrijke rol in het project.

De vertiport op Pontoise Aerodrome, ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van het centrum van Parijs, is vooralsnog een testomgeving voor het vliegen met eVTOL’s. Het omvat naast een landingsplatform ook een passagiersterminal, onderhoudshangar en verkeersleidingsgebouw. Het doel van de testomgeving is om in 2023 zo realistisch mogelijk vliegverkeer met elektrische verticaal stijgende en landende voertuigen (eVTOL’s) uit te voeren. Daarbij horen bijvoorbeeld zaken als veiligheidscontroles van passagiers en het opladen van eVTOL’s.

Het Parijse project stuurt aan op de introductie van passagiersvluchten met eVTOL’s in 2024, als in Parijs de Olympische Spelen en Paralymics worden gehouden. Er moeten op dat moment vijf vertiports in gebruik zijn, waaronder op de vliegvelden Charles de Gaulle en Le Bourget. De bedoeling is om in 2024 te vliegen met een vloot van tien VoloCity’s, die per uur twee tot drie vluchten moeten uitvoeren.  

Volocopter is niet de enige bekende eVTOL-fabrikant die aan de proeftuin in Parijs meewerkt. Andere bekende namen zijn onder meer Lilium, Joby, Vertical Aerospace en sinds kort ook Eve Air Mobility (Embraer).