Nieuws

PHILADELPHIA — Boeing heeft maandag (14 november) de twintigste en laatste CH-47F Chinook afgeleverd aan de Koninklijke Luchtmacht (KLu) waardoor de nieuwste vlootupdate is afgerond.

Nederland is een van de acht NAVO-landen die de Chinook inzetten en heeft de helikopter continu ingezet sinds de ontvangst van de eerste CH-47D-modellen in 1995. In 2016 kocht de Koninklijke Luchtmacht veertien nieuwe CH-47F Chinooks via het Foreign Military Sales-programma van het Amerikaanse ministerie van defensie.

In 2017 ondertekende de KLu een overeenkomst om hun resterende zes Chinook-helikopters van het D-model te upgraden naar de nieuwste configuratie van het F-model, waardoor gemeenschappelijke systemen voor hun gehele vloot van twintig helikopters werden gegarandeerd.

De CH-47F MYII CAAS is weer een up-to-date wapensysteem met nieuwe technologie die aansluit op het informatie gestuurd en genetwerkt optreden. Dit met zowel nationale partners, als internationale.

Begin januari 2021 arriveerden de eerste twee nieuwe Chinooks in Nederland. Ze werden op Vliegbasis Woensdrecht opgebouwd en van de laatste modificaties voorzien waarna in april van dat jaar de eerste aan het Defensie Helicopter Commando werd overhandigd. Dat traject volgen alle twintig toestellen. Inmiddels zijn in Nederland tien toestellen en in Fort Hood vijf toestellen in gebruik, naar verwachting zijn ze dat eind 2024 allemaal.

De CAAS-versie is identiek aan de Chinooks van het Amerikaanse leger. Deze zogenoemde schaalgroottevoordelen maken dat de instandhouding en toekomstige aanpassingen goedkoper zijn.

.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.