Nieuws

WILLEMSTAD – Het onbemande verkenningsvliegtuig MQ-9 Reaper blijft tot 1 juli 2023 inzetbaar vanaf vliegveld Hato op Curaçao.

Dit gebeurt om het luchtmachtpersoneel voor te bereiden op zwaardere taken en grote operaties. Staatssecretaris Christophe van der Maat liet dat vandaag weten tijdens zijn bezoek aan het Caribisch gebied.

Drie van de vier aangekochte toestellen staan sinds begin 2022 op Curaçao. Een 40-koppig detachement startte toen met de zogenoemde test- en evaluatiefase. Die loopt volgens planning medio december af. Daarna werkt het personeel verder aan de operationele gereedstelling.

De gunstige weersomstandigheden en beschikbaarheid van het luchtruim waren reden om het onbemande systeem op het eiland te beproeven. Bovendien verzamelt het toestel al inlichtingen ter ondersteuning van de (militaire) organisaties in het Caribisch gebied.

Vliegbasis Leeuwarden ontvangt medio december het vierde toestel en twee zogeheten Ground Control Stations. Die zijn vergelijkbaar met cockpits, maar dan op de grond. Het vliegtuig blijft voorlopig in de opslag. Beide cockpits worden volgend jaar naar verwachting wel operationeel. Dan zijn de toestellen boven het Caribisch gebied ook vanuit Leeuwarden te besturen. Op termijn zal het Friese veld onderdak bieden aan alle Reapers en toebehoren.

Naast de huidige vier heeft Nederland nog vier MQ-9’s besteld.

Bron: Ministerie van Defensie.