Nieuws

PAYERNE – Jekta Switzerland heeft in Abu Dhabi het ontwerp gepresenteerd van een volledig elektrisch 19-persoons ‘forenzen watervliegtuig’

De PHA-ZE 100, een afkorting voor Passenger Hydro Aircraft Zero Emissions, bevindt zich in de ontwerpfase, met een prototype gepland voor een eerste vlucht 2026 voordat het in 2028 op de markt komt.

De huidige watervliegtuigmarkt biedt volgens Jekta verouderde oplossingen die zwaar zijn, veel uitstoten en extreem duur zijn.

De bouw van een fabriek om de PHA-ZE 100 construeren, zal volgend jaar beginnen bij de Swiss Aerospace Cluster in Payerne Airport.

1 reactie op “PHA-ZE 100 gaat volledig emissieloos vliegen

 1. Anton Schiere schreef:

  Een hoogst charmante transportoplossing die het mogelijk maakt, vermits water beschikbaar, vervoersverbindingen tussen de centra van steden te realiseren.
  Hier zal zeker markt voor zijn, hoe handig is het vanaf de Amstel direct op de Seine in hartje Parijs, of am Binnenalster in Hamburg te kunnen landen.
  Een type operatie die welhaast noopt tot STOL eigenschappen voor het toestel.
  Een type verbinding die we nu in Europa alleen kennen tussen Aarhus en Kopenhagen.

  Waar zowel watervliegtuigen als vliegboten thans amfibisch zijn toegerust, kunnen deze nieuwe toestellen gewicht besparen als ze als louter vliegboot worden geconfigureerd.
  Met een soort drijfkussen systeem kun je ze dan toch altijd nog op land krijgen.
  Slim met moderne kunststoffen geconstrueerd kan de extra stevigheid die je voor het onderwaterschip nodig hebt elders in de constructie tot gewichtsbesparingen leiden.

  In ieder geval biedt dit type toestellen een constructief alternatief voor intercity transport.