Nieuws

DUBENDORF – Spright, de drone-divisie van de Amerikaanse helikopteroperator Air Methods, heeft ingestemd met de aankoop van tot 140 Aero2 onbemande tiltwing-vliegtuigen die worden ontwikkeld door het Zwitserse Dufour Aerospace.

Volgens een overeenkomst die vrijdag (4 november) is aangekondigd, zal Spright Dufour helpen bij het testen, produceren en onderhouden van de Aero2, en bij het geven van training aan andere Noord-Amerikaanse operators. De meerjarige overeenkomst omvat een eerste vaste bestelling voor veertig Aero2’s, met opties voor nog eens honderd.

Dufour werkt eraan om het vliegtuig in Europa te certificeren volgens de EASA-regels voor lichte onbemande luchtvaartuigen in de verwachting dat de FAA deze goedkeuring voor de Amerikaanse markt zal valideren. Het typecertificaat wordt verwacht tegen eind 2024 en de eerste leveringen volgen in 2025. De Aero2 kan tot 40 kg vracht meenemen en heeft een geprojecteerd bereik van ongeveer 400 km (250 mijl).

Dufour momenteel al twee prototypes op het vliegveld van Dübendorf in de buurt van Zürich, en heeft sinds rond 2020 al eerdere ontwikkelingsversies gevlogen. Na onlangs de voorlopige ontwerpbeoordeling te hebben voltooid voor het pre productiemodel van de Aero2 die het zal gebruiken voor de typecertificatie.

Bij Dufour wordt ook gewerkt aan de Aero 3, een hybride elektrisch aangedreven tiltrotor met een MTOW van 2.800 kg en een nuttige lading van 750 kg dan wel plek voor acht inzittenden. Dufour gaat vervolgens bij de ontwikkeling van de Aero3 tot ambulancevliegtuig samenwerken met de Zwitserse Air-Rescue organisatie Rega.