Nieuws

OSLO -De Norwegian Defence Materiel Agency (NDMA) heeft een contract met Draken International gesloten voor de verkoop van maximaal twaalf F-16 jachtvliegtuigen. Het bureau heeft ook de verkoop van 32 Noorse F-16s aan Roemenië afgerond. Dat land is bereid 385 miljoen dollar te betalen voor de gevechtsvliegtuigen.

De levering van het eerste vliegtuig aan Roemenië zal naar verwachting eind volgend jaar plaatsvinden en aan Draken International nog dit jaar, onder voorbehoud van officiële goedkeuringen van de Amerikaanse en Noorse autoriteiten.

De F-16-s ondergaan onderhoud- en revisiewerkzaamheden bij Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) voordat ze aan nieuwe klanten worden verkocht. Het eerste contract werd in maart 2021 gegund, nadat de gevechtsvliegtuigen door de Noorse strijdkrachten buiten gebruik waren gesteld.
Een tweede contractverlenging behelst het reviseren van de motoren. Deze werkzaamheden zullen worden uitgevoerd in de faciliteiten van het bedrijf in Kjeller, in de buurt van Oslo.

Volgens KAMS wordt de F-16-vloot eerst in operationele staat gebracht en daarna onderhouden om ervoor te zorgen dat de F-16s weer klaar zijn om in dienst te gaan.