Nieuws

Overdracht luidt einde van tijdperk in

Schiphol, 3 november 2022 DMO draagt nieuwe materiaal over aan kustwacht.

SCHIPHOL OOST – Kustwacht Nederland heeft sinds donderdag (3 november) twee nieuwe vliegtuigen en twee nieuwe helikopters. Daarmee stopt ook de bijdrage van de luchtmacht aan de kustwacht. Die bestond onder meer uit het leveren van vliegers voor de patrouillevliegtuigen.

De Dash-8-patrouillevliegtuigen en de AW189 Search & Rescue-helikopters zijn vandaag op Schiphol overgedragen. De oude toestellen zijn officieel uit dienst gehaald.

Defensie organiseert en beheert de Kustwacht nog wel en blijft wel één van de organisaties die betrokken is bij het team van luchtwaarnemers die aan boord van de Dash-8 zitten. De marechaussee, Rijkswaterstaat, de douane en de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit zitten in dat team. Verder werkt de kustwacht nauw samen met de marine.

De besturing van de toestellen wordt overgelaten aan piloten van de firma’s waarvan de toestellen worden geleased. ISR Support Europe doet dat voor de vliegtuigen, waarvan een van de twee geldt als reservetoestel. Het maritieme patrouillevliegtuig is de aankomst in Nederland uitgebreid getest, terwijl ook het personeel hun opleiding aan boord heeft voltooid.

De Dash-8 volgt beide in 2007 geleverde Dornier-228s op die aan het eind van de economische levensduur zitten. Met deze vliegtuigen werd in in augustus 2021 de tienduizendste missie gevlogen waarbij meer dan 22.500 vlieguren werden opgetekend.

Bristow onderhoudt de beide AW189 helikopters en levert de gehele bemanningen. Er kunnen per toestel tot negentien personen tegelijkertijd worden gered. Ook zit er voortaan standaard een ambulanceverpleegkundige aan boord van beide helikopters en is er meer ruimte voor behandeling van patiënten.

Verder beschikt de helikopter over een volwaardig infrarood systeem. Het ene toestel zal vanaf Den Helder Airport vliegen, het andere komt op Vliegveld Midden-Zeeland. Voordat ze operationeel worden, staan de komende dagen nog in het teken van test-, acceptatie- en opleidingsvluchten.

Beide helikopters volgen twee Eurocopter AS365N Dauphins van Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) op die sinds 2015 verantwoordelijk waren voor SAR Missies.

In de kustwachthelikopter zijn altijd vijf bemanningsleden aanwezig: een gezagvoerder, een copiloot, een hoogteredder-operator (hoist), een rescue zwemmer en een ambulanceverpleegkundige (flight nurse).