Nieuws

AMARILLO – Bell Textron Inc heeft woensdag (2 november) tijdens een ceremonie in het Amarillo Assembly Center de levering van de 189e AH-1Z Viper aan de Amerikaanse marine Corps voltooid.

De levering betekende tevens de voltooiing van het Program of Record (POR) voor de nieuwste versie van het H-1-platform. Bell voltooide de UH-1Y POR van 160 vliegtuigen in 2018, waardoor de gecombineerde H-1 POR op 349 vliegtuigen kwam.

Door de 85% gemeenschappelijke onderdelen zijn beide helikopters de enige twee die zoveel gemeenschappelijkheid delen, wat voor de mariniers logistieke wendbaarheid en lagere bedrijfskosten betekent. De AH-1Z bereikte de initiële operationele capaciteit in februari 2011 en de UH-1Y bereikte de initiële operationele capaciteit in augustus 2008. De eerste gecombineerde Viper/Venom-inzet met een Marine Expeditionary Unit vond plaats in 2009.

Bell produceert sinds 1959 H-1’s voor het Amerikaanse leger, en ontwierp de H-1 oorspronkelijk voor het Amerikaanse leger met de iconische ‘Huey’. In 1966 creëerde Bell de AH-1 Cobra als het eerste speciale gunship.

In 1970 bracht de Bell UH-1N tweemotorige capaciteiten naar meer dan 28 landen, en in 1984 voorzag de AH-1W het Amerikaanse Korps Mariniers in meer capaciteit voor aanvalshelikopters.