Nieuws

SCHIPHOL OOST – De eerste van twee voor de Kustwacht bestemde Dash-8 verkenningsvliegtuigen is in gebruik genomen.

Het eerste toestel arriveerde op 8 september 2022, tweede toestel volgt binnenkort, en is naar verwachting snel operationeel inzetbaar. Tot die tijd fungeert een Beechkraft King Air-vliegtuig als reservetoestel.

Het Canadese PAL Aerospace (PAL) mocht in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Jet Support op Schiphol Oost twee DHC Dash-8 turboprops gaan aanpassen aan de Nederlandse missie-eisen.

Beide bedrijven werden begin augustus 2020 door het Nederlandse ministerie van defensie als winnaar van een tender aangewezen en daarmee de leverancier van de nieuwe Nederlandse kustwachtvliegtuigen.

De Kustwacht leaset de Dash-8’s van ISR Support Europe. Dat consortium levert de vliegers en het onderhoudspersoneel. De luchtwaarnemers, zogeheten aerial officers, zijn afkomstig van Rijkswaterstaat, Douane, NVWA en de marechaussee. Daarvan zijn er altijd 2 aan boord en zij voeren de kustwachttaken uit. Via een werkstation bedienen ze de sensoren en communicatieapparatuur.

Het plan is daarbij dat in het voorjaar van 2023 beide Do-228 vliegtuigen waarmee de Kustwacht haar maritieme verkenningspatrouilles uitvoert, vervangen worden door de Dash-8 turboprops. De eisen die door de Kustwacht met het oog op de Air Reconnaissance Capacity (ARC) gesteld werden, logen er niet om: de nieuw te verwerven toestellen moeten op jaarbasis 1.600-2.000 uur operationeel inzetbaar zijn en minimaal 4.5 uur moeten kunnen patrouilleren.

Aan de tender werd ook deelgenomen door het Nederlandse bedrijf EASP Air.

1 reactie op “Foto’s: Dash-8 Kustwacht in gebruik genomen

  1. Mooie kleurenschema van deze Dash 8, helder en verfrissend.