Nieuws

WATERLOO – Vliegtuigfabrikant Pipistrel heeft voorzichtig voet aan Canadese grond gekregen met de Velis Electro. De elektrische tweezitter is nog niet in Canada gecertificeerd. De eerste klant is het Waterloo Institute for Sustainable Aeronautics (WISA), dat samen met het Waterloo Wellington Flight Centre (WWFC) de Velis Electro gaat gebruiken voor onderzoek naar vliegen op batterijen.

De Velis Electro heeft sinds 2020 een Europees typecertificaat op zak. In 2022 ging het licht op groen in het Verenigd Koninkrijk. De VS en Canada moeten nog een certificaat afgeven. Op dit moment is de Velis Electro het enige volledig elektrische vliegtuig met een typecertificaat op de markt.

Het Sloveense Pipistrel werd recent ingelijfd door het grote Amerikaanse luchtvaartconcern Textron, bekend van onder meer Cessna, Beechcraft en Bell. Pipistrel valt nu onder de nieuwe divisie Textron eAviation.