Nieuws

DEN HELDER – Beide nieuwe SAR-helikopters van Kustwacht Nederland zijn vrijdag (28 oktober) aangekomen op Den Helder Airport. Voordat ze operationeel worden, staan de komende dagen nog in het teken van test-, acceptatie- en opleidingsvluchten.

Kustwacht Nederland krijgt vanaf november nieuwe helikopters. Het eerste toestel maakte al op 3 juni een korte stop op Den Helder Airport, voordat het door vloog naar Lee-on-Solent (Engeland). Daar gaan de bemanningen zich voorbereiden, om te zorgen dat ze later dit jaar gereed zijn om zoek- en reddingsacties uit te voeren. Het toestel heeft nog de Engelse registratie G-MCGN. Als de helikopter vanaf november taken gaat uitvoeren voor de Kustwacht, wordt dit een Nederlandse registratie.

De helikopters worden door de Kustwacht ingezet voor zoek- en reddingsacties op de Noordzee en ruime binnenwateren. In Engeland volgen bemanningen de opleidingen om te werken met deze helikopter. Ook gaan ze trainen om zich alles eigen te maken en dat ze klaar zijn voor inzet.

De helikopters kunnen ook worden gebruikt voor medische evacuaties en het transport van een mobiel brandweerteam naar een incidentschip. Dit Maritime Incident Response Group Netherlands (MIRG.NL) levert advies en assistentie in geval van brand op een varend schip op de Noordzee.

De Kustwacht krijgt twee helikopters van het type Agusta Westland 189. Bristow vliegt en onderhoudt de toestellen voor een periode van tien jaar. De toestellen bieden plaats aan negentien personen exclusief bemanning.

De bemanning aan boord bestaat standaard uit twee vliegers, een lierbedienaar, een reddend zwemmer en een ambulanceverpleegkundige.

De helikopters kunnen binnen twintig minuten in de lucht zijn om mensen en dieren in nood te redden op de Noordzee en de ruimere binnenwateren, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer en de Zeeuwse Stromen.

Foto’s: Kustwacht Nederland.

Eerste kennismakingsbezoek op 3 juni 2022.