Nieuws

ODOLENA VODA – Bij de Tsjechische vliegtuigproducent Aero Vodochy heeft de eerste ‘vijfde generatie’ L-159 T2X trainer dinsdag (24 oktober) voor het eerst gevlogen.

De eenmotorige T2X is een toestel waarmee ingenieurs nieuwe elektronische systemen en belangrijke ontwerpelementen testen. Na vier jaar ontwikkeling test verbeterde functies in dit vliegtuig waaronder een nieuw ontworpen vleugel en een integrale tank ontwikkeld. Daarnaast zal volledig nieuw ontworpen luchtvaartelektronica en precisiewapen technologie geintegreerd worden.

Met de upgrade wil de fabrikant een langdurig en efficiënt gebruik van het vliegtuig garanderen Aero Vodochy heeft tot op hedend 86 L-159’s geproduceerd in verschillende configuraties (inclusief conversies).

De typevariant wordt ingezet als platform voor de opleiding van gevorderden en gevechtspiloot voor jachtvliegtuigen van de vierde en opkomende vijfde generatie.

De L-159E wordt door Draken Europe worden ingezet als agressor vliegtuig bij de opleiding van RAF jachtpiloten, waaronder de F-35.