Nieuws

MESA -Boeing heeft de eerste AH-64E versie 6, of v6, Apache-helikopter met verbeterde prestaties, sensoren en software aan de Koninklijke Luchtmacht (RNLAF) geleverd.

Als onderdeel van een Foreign Military Sale via het Amerikaanse ministerie van Defensie ontving Boeing in 2019 een contract om 28 RNLAF AH-64 D-model Apaches om te bouwen tot de geavanceerde AH-64E v6.

“Het is een eer om de eerste gereviseerde Apache Echo te mogen ontvangen. Deze vernieuwde gevechtshelikopter is een grote verbetering en geeft de Koninklijke Luchtmacht meer gevechtskracht en situational awareness. Deze eerste levering is een belangrijke stap in de modernisering van onze gehele Apache-vloot”, zegt vice-admiraal Arie Jan de Waard, directeur van de Defensie Materieel Organisatie.

Nederland vliegt sinds 1998 met D-model Apaches. De levering van gereviseerde E-model Apaches is de volgende stap in de langdurige samenwerking tussen Boeing en het land. De levering van het definitieve E-model Apache aan het land is gepland voor 2025.

De AH-64E v6 is de modernste configuratie van de Apache gevechtshelikopter. Sinds 1984 zijn er meer dan 2.600 Apaches geleverd aan het Amerikaanse leger en 17 internationale klanten. Momenteel zijn er wereldwijd meer dan 1.260 Apaches actief, waarvan meer dan 665als E-model.