Nieuws

LOS ANGELES – De Britse lease- en managementmaatschappij Monte Aircraft Leasing een overeenkomst heeft getekend met het Amerikaanse Ampaire voor de levering van 25 eco Caravans. Daarnaast werden opties genomen op nog eens 25 vliegtuigen van dit type. Monte zet zich in om het leasen en financieren van vliegtuigen mogelijk te maken waarmee operators emissievrije vluchten kunnen uitvoeren.

Monte bestelde in juli 2022 in dit kader al vijftig aandrijfsets bij de nieuwe joint venture Dovetail Electric Aviation. Dit door het Spaanse Dante Aeronautical en Sydney Seaplanes uit Australië gevormde samenwerkingsverband zal accu aangedreven Magni650 units leveren voor inbouw in Cessna (Grand) Caravans. Deze aankoop leidde inmiddels tot een ombouworder voor enkele tientallen C208 Grand Caravans.

Ook zal worden toegewerkt naar hybride elektrisch aangedreven tweemotorige Beechcraft King Airs waarbij de PT6 turboprops worden vervangen door Magni650 elektromotoren . In eerste instantie wordt daarbij uitgegaan van brandstofcellen en waterstof in gasvorm. Op termijn moet dit echter vloeibare waterstof worden.

In dit kader bestelde Monte ook tot honderd ZeroAvia ZA600-aandrijflijnen voor de installatie in bestaande en nieuwe Cessna Caravans, DHC-6 Twin Otters, Dornier 228s en HAL-228 varianten.

Recent tekenden ook Air France Industries KLM Engineering & Maintenance (AFI KLM E&M) en Ampaire een memorandum van overeenstemming dat vooruitloopt op de introductie en wereldwijde ondersteuning van geëlektrificeerde vliegtuigen met de wereldwijde middelen van AFI KLM E&M.