Nieuws

HERNDON – Amazon Air heeft een definitieve overeenkomst getekend voor het leasen van tien A330-300P2F-vrachtvliegtuigen van Altavair, waarbij gebruik wordt gemaakt van de capaciteit en rendabiliteit van de A330 P2F om te helpen zijn eendaagse leveringsbelofte aan Amazon Prime Air klanten waar te maken.

De vliegtuigen zullen voor Amazon worden geëxploiteerd door Hawaiian Airlines, dat sinds 2010 A330’s met deze typevarianten vliegt. De tien casco’s worden omgebouwd bij de Elbe Flugzeugwerke GmbH (EFW) in Dresden. De eerste van hun A330-300P2F-vliegtuigen zullen naar verwachting eind 2023 toetreden tot de Amazon Prime Air vloot. Wanneer alle toestellen zijn geleverd, is de vlootomvang van Amazon gestegen van 88 naar 98 vliegtuigen.

De deal met Hawaiian het een contractduur van acht jaar met opties voor verlenging met nog eens twee en drie jaar. Hawaiian levert vliegtuigbemanningen, voert onderhoud en bepaalde administratieve taken uit en zorgt voor vliegtuigverzekeringen. Amazon betaalt een vast maandelijks bedrag per vliegtuig, een uurtarief per vlucht en een tarief per vluchtcyclus voor elke uitgevoerde vluchtcyclus.

Door de nieuwe order heeft EFW nu ombouwopdrachten voor meer dan tweehonderd P2F vliegtuigen waaronder ruim negentig voor A320/A321 conversies