Nieuws

PHILADELPHIA – Bij de Amerikaanse vestiging van de Italiaanse Leonardo Company heeft, naar nu bekend is geworden, op 13 oktober 2022 de eerste productie confome AW609 een eerste geslaagde testvlucht uitgevoerd.

Het eerste productievliegtuig (AC5_ voegt zich bij een prototype in de VS en twee andere in Italië, die momenteel betrokken zijn bij de laatste fasen van testactiviteiten voorafgaand aan de (Federal Aviation Administration) FAA-certificering. Tot op heden heeft het programma met drie AW609s bijna 1.900 vlieguren geregistreerd in de VS en Italië. Het programma liep veel vertraging op door het neerstorten van het tweede vliegende prototype op 30 oktober 2015.

AC5 zal eigendom van Leonardo blijven en dienen voor klantdemonstraties, evaluatie en uitbreiding van missiecapaciteiten, alsmede ondersteuning van de fabrikant en de operators bij de overgang van de ontwikkeling- naar de operationele fase zodra de AW609s op de markt zijn.

Momenteel staan productievliegtuigen in verschillende stadia van constructievan drie klanten op de speciale eindassemblagelijn in Philadelphia. Eerder dit jaar nam de AW609 launching customer in de Verenigde Staten, de Bristow Group, deel aan een demonstratievlucht in Philadelphia.

Ook werd in maart 2022 het klantenbestand van de AW609 verder uitgebreid met de toevoeging van een niet nader genoemde Europese operator van Leonardo’s helikopters die ernaar streeft om vier tiltrotors te introduceren.

De AW609 wordt aangeboden in de klasse met een MTOW van 8.000 kg en heeft een nuttige lading van 2.860 kg. Er wordt met negen passagiers aan boord een kruissnelheid voorzien van 275 kts (510 km/h) op FL250 (7.620 m) bij een vliegbereik van 700 nm (1.389 km). Met extra tanks loopt dit op tot 1.000 nm (1.852 km).

Gebruikers krijgen uitgebreide ondersteuning- en trainingspakketten, voornamelijk met het hoofdkantoor in Leonardo’s nieuwe Training Academy in Philadelphia. Het werd geopend in 2021 en is de thuisbasis van ’s werelds eerste AW609 full-flight simulator.