Nieuws
Electra’s hybrid eSTOL design delivers the flexibility of a helicopter combined with the superior operating economics of a fixed wing for clean, quick access to final destinations.

ORLANDO – Charteroperator Welojets heeft tijdens de National Business Aviation Association & Convention & Exhibition (NBAA-BACE) zakenluchtvaartbeurs die momenteel in Orlando wordt gehouden een intentieverklaring getekend voor de aankoop van 32 Electra Aero hybride-elektrische eSTOL vliegtuigen.

Volgens de Amerikaanse start up zijn momenteel bijna 1.000 toestellen besteld door regionale luchtvaartmaatschappijen, aanbieders van stedelijke luchtmobiliteit, chartergroepen, helikopteroperators en medische noodhulpverleners in de VS, Latijns-Amerika, Europa, Zuidoost-Azië en Australië. Hieronder bevinden zich onder meer de Bristow Group, Flyv, Ebird, Harbor Air, Tailwind Air, Ravn Alaska, MintAir, Events Air Cargo, Flapper, Yugo, Gold Aviation, Skyportz, Northwest Seaplanes en het El Azufre resort. De gezamenlijke waarde van de toestellen ligt rond de drie miljard dollar.

Welojets, dat een vloot van zakenvliegtuigen exploiteert in Europa en Amerika, zei dat zijn interesse in het eSTOL-vliegtuig deel uitmaakt van een plan om op een duurzamere manier nieuwe markten te ontwikkelen. De medewerkers zijn verspreid over 20 locaties.

Electra Aero zegt dat zijn model tot negen passagiers of 1.130 kg vracht kan vervoeren in sectoren tot ongeveer 400 nm (740 km). Met zijn korte start- en landingsprestaties, zal het in staat zijn om te opereren vanaf banen met een lengte van niet meer dan 300 ft (91 m) en cruisen met 175 kts (324 km/h).

Het bedrijf verwacht tegen het einde van het jaar klaar te zijn om testvluchten te starten met een technologie demonstrator met twee zitplaatsen.