Nieuws

ORLANDO – De Japanse Hyundai Motor Group zet versneld in op de ontwikkeling van Advanced Air Mobility (AAM) en heeft twee belangrijke leveranciers genoemd voor zijn viemotorige SA-1 Supernal eVTOL met vijf zitplaatsen. Honeywell Aerospace zal zijn Anthem geïntegreerde cockpit leveren en BAE Systems ontwikkelt de vluchtcontrolesystemen.

De fabrikant toonde daarbij tijdens de National Business Aviation Association & Convention & Exhibition (NBAA-BACE) zakenluchtvaartbeurs die momenteel in Orlando wordt gehouden een mock up van de cabine.

De S-A1 Supernal moet een kruissnelheid halen van 180 mph (290 km/h) en op een vlieghoogte van 600 m bijna 100 km gaan overbruggen. Volgens de fabrikant zal de eVTOL supersnel kunnen laden waarbij gesproken wordt over een laadtijd van vijf tot zeven minuten,

De eerste commerciële vlucht staat gepland voor 2028. Hyundai zal daarbij samen met eVTOL aanbieders Archer en Lilium in het Amerikanse Miami luchttaxidiensten gaan ontwikkelen.

Hyundai richtte al eerder een op Urban Air Mobility Division en toonde op de technologiebeurs CES 2020 in Las Vegas concept S-A1, een studiemodel van een Personal Air Vehicle (PAV). In november 2021 kreeg de Urban divisie een nieuwe naam: Supernal.

De Anthem geïntegreerde cockpit van Honeywell Aerospace.