Nieuws

ORLANDO – Vliegtuigfabrikant Embraer gaat begin 2023 meerdere zakenjets op honderd procent duurzame brandstof laten vliegen. Dat liet het bedrijf dinsdag weten tijdens een presentatie op de zakenjetbeurs NBAA in Florida. Eerder werd al een proef gedaan met een toestel uit de Embraer 190-serie.

De E195 draaide met één motor volledig op biobrandstof (SAF), voor de andere motor was er een mix van vijftig procent SAF en vijftig procent gewone kerosine. Vergelijkbare proeven wil Embraer ook uitvoeren met zakenjets uit de Phenom- en Preater-familie. Ze staan volgens AIN in het eerste kwartaal van 2023 op de rol.

Embraer onderstreepte tijdens de NBAA zijn ambitie om in 2050 alleen nog klimaatneutrale vliegtuigen te bouwen. Voor de dagelijkse bedrijfsvoering wil Embraer tien jaar eerder, in 2040, ‘zero carbon’ zijn.