Nieuws

WARSCHAU – De in juli 2022 door Polen bestelde Leonardo AW149 multirole helikopters krijgen GE Aerospace’s CT7-2E1 turboshaft motoren. Er zullen met het oog daarop 64 motoren van dit type worden besteld die elk 1.980 pk vermogen leveren.

PZL-Świdnik, het Poolse bedrijf dat volledig in handen is van Leonardo, heeft sinds juli een contract op zaken van het Poolse Ministerie van Defensie ter waarde van ongeveer 1,76 miljard Euro voor de levering van 32 AW149 multi role helikopters.

Daarnaast omvat het contract logistiek, training en simulator pakketten. Het logistieke pakket omvat een voorraad reserve- en verbruiksonderdelen, evenals apparatuur voor de grondafhandeling van de helikopters.
Het training- en simulator pakket omvat een uitgebreide training van piloten en technisch personeel en de levering van een set geavanceerde simulatoren en trainingsapparatuur. De nieuwe helikopters gaan onder meer troepentransport en luchtsteun uitvoeren.

Dankzij de uitrusting van de helikopters kunnen ze ook worden gebruikt voor de evacuatie van slachtoffers, opsporing en redding bij gevechtsoperaties en voor het vervoer van goederen en voorraden.
De configuratie van de helikopters, die volledig voldoet aan de eisen van de Poolse strijdkrachten, zal onder andere ook observatiesystemen, vuurwapens, geleide/ongeleide raketten en raketten en zelfverdedigingssystemen omvatten.

De bewapening kan, afhankelijk van de helikoptervariant en configuratie, in de cabine of op de externe harde punten van de helikopter worden geïnstalleerd. De leveringen van de helikopters zullen in de periode 2023-2029 plaatsvinden.

1 reactie op “Poolse AW149s krijgen CT7-2E1 turboshaft motoren

  1. Anton S. schreef:

    Goed dat we met zo’n order onze eigen Europese industrie versterken.

    Zo is het toch voor Airbus een misser, dat de order voor vervanging van vier C130′ naar 5 Embraer C390′ is gegaan.
    In het zicht van aankomende geopolitieke verschuivingen doen we er goed aan hier in Europa sterker op onderlinge samenwerking gericht te zijn, zelfs als dat budgettair net een stuiver duurder uitvalt. Ook omdat dan daarmee de technologie ontwikkel impuls van zo’n order hier terecht komt.