Nieuws


WICHITA – Textron Aviation Defense heeft de duizendste Beechcraft T-6C Texan II afgeleverd. Tegelijkertijd werd bekend gemaakt dat met de wereldwijde T-6 vloot op dat moment vijf miljoen uur was gevlogen.

De duizendste T-6C trainer werd afgeleverd aan de Fuerza Aérea Colombiana die er acht bestelde (met opties op mogelijk nog een zestien). De inmiddels vijf Texan II trainers zijn ondergebracht bij Air Combat Command No. 1 (CACOM-1) op Capitan Germán Olano Moreno Air Base in Palanquero.

De wereldwijde vloot van Beechcraft T-6 Texan II Integrated Training Systems (ITS) bestaat uit vijf varianten.

Deze vloot wordt qua omvang aangevoerd door het Joint Primary Aircraft Training System (JPATS) T-6A- en T-6B bij de United States Air Force en de United States Navy.


De T-6C is een exporteerbare militaire vliegtrainer. De T-6C+ is een gewapende exportvariant van de T-6C. De T-6D wordt beheerd door het Amerikaanse leger.

De vloot van duizend Beechcraft T-6 Texan II-trainers wordt ingezet in dertien landen en twee vliegscholen van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Exploitanten van de T-6 zijn onder meer: NAVO-vliegtrainingsprogramma in Canada Euro NATO

Bovendien heeft de Amerikaanse luchtmacht onlangs aangekondigd dat een veertiende natie de T-6C zal verwerven via een Foreign Military Sales (FMS) -programma dat gebruikmaakt van 2021 en 2022 Building Partnership Capacity-fondsen.

Voor de komst van de Texans werd in de Verenigde Staten gelest met de Beechcraft T-34 Turbo Mentor, de Beechcraft T-34 Mentor en de Cessna T-37 Tweet.