Nieuws
(USAF photo by Andrea Jenkins)

MOODY AIR FORCE BASE – De Amerikaanse luchtmacht heeft de nieuwe Sikorsky  ‘Jolly Green II’  HH-60W Combat Rescue Helicopters (CRH) beperkt operationeel inzetbaar verklaard.


Sikrosky kreeg in 2014 opdracht vijf toestellen van dit type te bouwen. Ook mochten zeven trainingssystemen geleverd worden voor zowel piloten als onderhoudstechnici. De nieuwe CRH’s zouden  T700-GE-701D motoren kriijgen, corrosie bestendige rompen en kunststoffen rotorbladen.

Serieproductie
De eerste CRH vloog op 17 mei 2019 voor het eerst, waarna al snel drie andere prototypes volgden.  Sikorsky kreeg eind september 2019 na uitgebreide tests en 150 uur vliegen met deze vier  CRHs opdracht te beginnen met een eerste Low Rate Initial Production opdracht voor tien helikopters. In februari 2020 volgde een order  voor de bouw van nog eens twaalf CRHs in het kader van Low Rate Initial Production (LRIP) Lot2. In 2022 werd nog eens opdracht gegeven voor de bouw van veertien helikopters.

De Amerikaanse luchtmacht gaat uit van een order oplopend tot 113 HH-60W CRHs. Deze moeten de sterk verouderende HH-60G Pave Hawk helikopters gaan aflossen die gewonde militaire van het front oppikken. De nieuwe helikopter is afgeleid van de bestaande UH-60M Black Hawk.

In februari 2021 werd besloten 981 miljoen dollar uit te trekken om de helikopter op zeventien punten toekomst bestendiger te maken. Daarbij moest onder meer gedacht worden aan verbeterde zelfbeschermingsmogelijkheden, de mogelijkheid live videobeelden te delen met grondstations, Electronic Flight Bags voor de bemanning en storingsongevoelige GPS systemen.

41st Rescue Squadron
Het 41st Rescue Squadron van de Amerikaanse luchtmacht kon sinds 6 november 2020 beschikken over de eerste twee nieuwe   ‘Jolly Green IIs’.   Beide helikopters waren kort daarvoor overgevlogen van de  Sikorsky Training Academy in Stuart (Florida) naar hun nieuwe thuisbasis. Tot op heden heeft Sikorsky 23 helikopters van dit type geleverd.

(U.S. Air Force photo by Andrea Jenkins)

 

(U.S. Air Force photo by Master Sgt. Tristan McIntire)

De HH-60W Combat Rescue Helicopter werd op 19 oktober 2019 officieel gepresenteerd.

3 reacties op “Sikorsky Jolly Green II operationeel inzetbaar

  1. albert strosse schreef:

    waar vind de uh-60 om te dowlaoden,

  2. […] Sikorsky (nu onderdeel van Lockheed Martin) kreeg in 2014 opdracht voor het leveren van de eerste vi…en zes simulators voor het trainen piloten, operators en technici. Ook de Amerikaanse marine bestelde een groot aantal HH-60W’s. […]

  3. […] Sikorsky (nu onderdeel van Lockheed Martin) kreeg in 2014 opdracht voor het leveren van de eerste vi…en zes simulators voor het trainen piloten, operators en technici. Ook de Amerikaanse marine bestelde een groot aantal HH-60W’s. […]