Nieuws

GOTENBURG – De Zweedse fabrikant van elektrische vliegtuigen Heart Aerospace heeft een nieuwe intentieverklaring op zak van de Portugese luchtvaartmaatschappij Sevenair die in principe zes elektromotor aangedreven ES-30s wil gaan bestellen.

Door dit voornemen is nu sprake van 230 bestelde ES-30s, opties voor nog eens100 en 99 getekende intentieverklaring.

Heart introduceerde medio september 2022 belangrijke ontwerpupdates voor zijn eerste elektrische vliegtuig.
Het nieuwe vliegtuigontwerp, de ES-30, wordt een regionaal elektrisch vliegtuig met een capaciteit van 30 passagiers en vervangt het eerdere ontwerp met 19 zitplaatsen van het bedrijf, de ES-19.

De ES-30 zal worden aangedreven door elektromotoren die worden gevoed door batterijen, waardoor het vliegtuig emissievrij en geluidsarm kan vliegen. Het vliegtuig zal ook een reserve-hybride configuratie bevatten, bestaande uit twee turbogeneratoren die worden aangedreven door duurzame vliegtuigbrandstof.

Dit geeft het vliegtuig een volledig elektrisch bereik van 200 km, een uitgebreid bereik van 400 km met 30 passagiers en flexibiliteit om tot 800 km te vliegen met 25 passagiers, alles inclusief de vereiste luchtvaartreserves.

Air Canada en Saab investeerde recent elk 5 miljoen dollar in Heart Aerospace. Naast de investering heeft Air Canada ook een voorlopige order geplaatst voor dertig ES-30 vliegtuigen. Eerdere bestellingen voor het ES-19 elektrische vliegtuig, geplaatst door United Airlines en Mesa Air Group voor in totaal 200 elektrische vliegtuigen met een optie voor nog eens 100 vliegtuigen, worden herbevestigd voor het bijgewerkte ES-30-ontwerp.

Naast deze toezeggingen hebben veel van de ES-19 intentieverklaringen (LOI)-houders hun intenties al bijgewerkt richting de ES-30. Het gaat hier om de Scandinavische luchtvaartmaatschappijen Braathens Regional Airlines (BRA), Icelandair en SAS, evenals Sounds Air uit Nieuw-Zeeland.

Rockton, een in Zweden gevestigde verhuurder die het tot zijn missie heeft gemaakt om zich te concentreren op duurzame oplossingen voor de industrie, tekende een LOI voor maximaal 40 vliegtuigen.

De ES-30 moet in 2028 op de markt komen.